Oldaltérkép Kövess minket:

Programok: DOLESZ


DOLESZ - Lélegezz szabadon! Dohányzás leszoktató program - Oktatói Kézikönyv és Munkafüzet

Letölthető anyagok kurzusvezetőknek:

    1. Megéri leszokni
    2. Végtelenül értékes

A "Lélegezz szabadon!" program története

A "Lélegezz szabadon!" program az úgynevezett "Ötnapos dohányzásleszoktató" program átdolgozott, javított változata. A sorozat keretében előadások és filmvetítések által segíti a dohányosokat a lemondás lélektani és fiziológiai kérdéseinek megoldásában. Miután az orvostudomány kellően bebizonyította, hogy a dohányzásnak fontos szerepe van a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, egyre többen tesznek kísérletet arra, hogy felhagyjanak ezzel a káros szokással. A "Lélegezz szabadon!" program az egyik legelterjedtebb és legjobban ismert módszer a leszokni szándékozó dohányosok segítésében.

A módszer alapötlete E.J. Folkenbergtől származik, aki miután bemutatott egy dohányzásellenes filmet a londoni New Gallery Centerben tartott előadásán, azt tapasztalta, hogy sokan tudatában vannak a dohányzás ártalmainak, de megfelelő segítség hiányában nem képesek szakítani vele. Visszatérve az Egyesült Államokba, E.J. Folkenberg J. Wayne McFarland orvossal együttműködve 1959-ben kidolgozott egy programot, amit először New England területén próbáltak ki. Hivatalosan 1962-ben mutatták be a programot a hetednapi adventisták San Francisco-i generál konferenciai ülésén. Ezt számos aktivistaképző sorozat követte, melyek keretében három év alatt húszezer dohányosnál tettek kísérletet a dohányzás megkötöttségeinek széttörésére.

A programot az Adventista Egyház munkatársai lassan az egész világon elterjesztették olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy húszmillió ember szokott le a dohányzásról e program segítségével.

A "Lélegezz szabadon!" sorozat csoportterápiás megközelítést követ.

Az egymást követő foglalkozások bemutatják a dohányzás testre, lélekre gyakorolt hatását és fizikai, mentális, morális és szociális segítséget nyújtanak a dohányosoknak. A lemondani akaró dohányos a következményektől való félelemnél erősebb ösztönzőkkel ismerkedhet meg, és megismerheti a csoportos segítség erejét, ami nagyobb a saját belső erejénél.

A hangsúly az akaraterőre kerül, és minden dohányost arra késztetnek, hogy szabadon határozza el, hogy többé nem dohányzik. Ezt a döntést megerősítik különböző fizikai mechanizmusok elsajátításával, így megfelelő légzéstechnikával, relaxációval és ösztönző fürdőkkel. A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik a programban: a leszokás idejére növelik a folyadékfelvételt, és teljesen kizárják a stimuláló szerek, így a kávé, a tea és az alkohol fogyasztását.

A foglalkozás első estéjén a dohányosok társakat választanak, akikkel közösen segítik egymást a lemondásban. Gyógyszereket nem alkalmaznak, mivel ez a program nem a gyógyítás, hanem az egészséges életmódra nevelés keretei közé tartozik. A "Lélegezz szabadon!" program a Hetednapi Adventista Egyház közszolgálata, amit helyi egészségügyi szervezetekkel együtt gyakorolnak az egyház munkatársai.

Az USA-ban kidolgozott program magyarországi adoptálásában a budapesti SZÍVESHÁZ - Szívbetegség Megelőzési Programjának - munkatársai működtek közre.

KÉPGALÉRIA

PROGRAMOK

A Kapcsolat Expo egy új kezdeményezés. Célja, hogy a házasságra készülők és a házasságban élők megismerjék azokat a tényezőket, amelyek megkeseríthetik, vagy boldogabbá tehetik életüket.
Olvasd tovább

BEMUTATKOZÁS

A 2000-ben alapított Alapítvány egészségnevelési és életmód programok beindítása, szervezése, lebonyolítása során a testi és lelki egészség védelmével, megőrzésével kapcsolatos...
Olvasd tovább
ADÓJA 1%-A
Ha Ön is szeretne részese lenni munkánknak, kérjük, támogassa az Életmóddal az Egészségért Alapítványt adója 1%-a felajánlásával!

Adószámunk:
18561971-1-13

Rendelkező nyilatkozat letöltése